Hem / Kundtjänst / Hållbarhet

Hållbarhet

Vad betyder GOTS och Oeko-Tex 100?

Pimpahemma arbetar aktivt med hållbarhetsprodukter som har någon typ av miljö- eller hållbarhetsmärkning som"Oeko-Tex 100" och "GOTS"  Men vad betyder alla märkningar, begrepp och förkortningar?  Vi förklarar för dig!

GOT - Global Organic Textile Standard

GOTS står för Global Organic Textile Standard och är en av de största internationella miljö-märkningarna för textil. Märkningen gäller endast för produkter av naturfibrer som t.ex. bomull eller ull, men en viss inblandning av syntetmaterial är tillåten. GOTS-standarden kan delas upp i två nivåer:

• Nivå 1 – organic, innebär att mer än 95 % av textilfibrerna är ekologiska 

• Nivå 2 – made with organic, innebär att mer än 70 % av textilfibrerna är ekologiska

Certifieringen görs av godkända certifieringsorgan och följs sedan upp genom stickprovskontroller hos producenterna. GOTS-certifieringen tar ett helhetsgrepp på produkten och produktionen vilket innebär att krav ställs på alla steg i produktionen: Från odling, plockning, beredning och tillverkning av själva plagget. Kraven omfattar miljö, vattenanvändning, arbetsmiljö och sociala frågor.

Några exempel på krav är:

Ekologiska fibrer (t.ex. bomull) som är tydligt identifierbara, kan spåras och som separeras från konventionella fibrer 

• Förbud mot GMO (genetiskt modifierade organismer) i bomullsodling 

• Alla kemikalier som används i processen måste vara utvärderade och uppfylla vissa krav angående toxicitet och bionedbrytbarhet 

• Sociala kriterier som baseras på nyckelkriterierna från ILO (International Labour Association) måste uppfyllas av alla aktörer i värdekedjan

Läs mer om kriterier för GOTS

Oeko-Tex® Standard 100

Oeko-Tex® Standard 100 är en global märkningsstandard som sätter gränsvärden för ett antal kända miljö- och hälsofarliga ämnen. Många av dessa ämnen är redan reglerade i europeisk kemikalielagstiftning, men i vissa fall sätter Oeko-Tex® Standard 100 högre krav. Dessutom sätts gränser för flera miljö- och hälsofarliga ämnen som ännu inte omfattas av lagstiftning. Det finns fyra olika produktklasser som en produkt kan certifieras i. Indelningen i produktklasser baseras på vem som är avsedd att använda produkten och hur nära huden produkten är tänkt att användas.

  1. T.ex. är det hårdast krav för produktklass I som omfattar produkter för barn upp till 36 månader 
  2. Däremellan kommer produktklass II där produkter med direkt hudkontakt ingår (t.ex. underkläder och sängkläder)  
  3. Produktklass III där produkter utan direkt hudkontakt ingår (t.ex. jackor). 
  4. Lägst krav för dekorationsprodukter som gardiner och dukar med produktklass IV.

Märkning av textil

För att få märka en textil produkt behöver alla ingående material, som t.ex. tyg, sytråd, knappar och dragkedjor uppfylla kraven i standarden. Detta kontrolleras av ett auktoriserat testinstitut vid ansökan om certifiering. Dessutom kan testinstitutet när som helst göra oannonserade stickprovskontroller för att säkerställa att produkterna lever upp till kraven. Varje certifierad produkt får ett unikt certifikatsnummer som ska finnas med på produktens märkning.

På Oeko-Tex® hemsida kan man om man vill kontrollera om märkningen är giltig. Mer information hittar du hos Oeko-Tex®

På Pimpahemma har vi valt att märka en del av våra produkter med Oeko-Tex® Standard 100. De produkter vi har fokuserat på är våra tyger och hemtextil, produkter som har nära hudkontakt och därmed är certifierade i produktklass II. Vi jobbar på att ständigt utöka andelen Oeko-Tex®-certifierade produkter i vårt sortiment.

Bra miljöval

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev!

Ta del av fina erbjudanden och inspiration.

Om Pimpa hemma

Hos oss hittar du 100-tals fina klädtyger, gardin och möbeltyger.  
Vi har tyger för all sorts sömnad. Tyg används ju till så mycket!
Vi har även riktigt bra priser!

Öppettider:
Måndag-Fredag: 10-18, Lördag: 10-14

Kontakta oss

Pimpahemma Uddevalla AB, Kungsgatan 12, Uddevalla

Copyright © 2024 Pimpahemma Uddevalla AB  - Powered by Sitesmart