Tyger - egenskaper

Tygsorter - Namn på olika tyg

En ordlista med Information och egenskaper på de olika sorters tyger som vi säljer på Pimpahemma. Vi säljer tyg till kläder och tyg till möbler och inredning, tyg tillytterplagg och utomhusbruk. Tyg i metervara, vi ger dig bra textilkunskap för ett lyckat köp hos oss. Klicka på namnen nedan och kom till respektive tygsort i våran butik

Bomull

- Bomullstyg är kanske vad man kan kalla ett bastyg. Ett bra tyg att börja arbeta med vid de första sömnadsprojekten. Finns i många färger, mönster, tjocklekar och kvaliteter. Bomullstyg passar till många av dina projekt,både kläder och inredng, även populärt bland quiltarna. Tåligt och starkt tyg! Bomull är ett väldigt tåligt material som tål att tvättas och torkas i höga temperaturer utan att det skada. Det krymper gör det oftast däremot med några procent.
Det är också en skön fiber som vi nog alla älskar. Den är skön och mjuk mot kroppen och har bra förmåga att ta upp fukt, därför har vi oftast handdukar och badlakan i bomullsfibern. Tydligen kan bomullen ta upp 80 % av sin egen vikt i fukt! En sämre egenskap hos bomullen är att den skrynklar lätt om man inte använder en stor mängd kemikalier.

Chiffong

- Är ett fjäderlätt tunt och transparent tyg. Tillverkat av silke eller rayon. Chiffong ger dina kläder ett fantastiskt fall och passar utmärkt till festklänningar, blusar, scarfar och underkläder. Finast är förstås sidenchiffong, men det vanligaste är dock chiffongtyg av polyester. Chiffong! Tänk att gå loss och skapa härliga klänningar!

Denim

- Denim - Jeanstyg är ett slitstarkt och tåligt tyg för kläder. Vanligtvis är varpen blå och väften vit. Om väften är svart kallas tyget Blue-Black. (blå-svart) Den är mest känd för att användas för att sy jeans av me man syr även jeansjackor och kjolar av de denim blå tyget. Denimtyget är oftast 100 % bomull men för att bli mer följsamt och strechigt blandar man in elastan med några % som gör de elastiskt att bära. https://sv.wikipedia.org/wiki/...

Fleece

- Är ett mjukt och skönt stickat tyg med ruggad yta, som i huvudsak används till plädar och fritidskläder. Perfekt att sy sina mjuka fritidströjor i. Fleecematerial är tillverkat av 100% polyester, men det finns också fleece tillverkad av bomull och av ull. Bomullsfleece består minst av 80 % består av bomull och därför är en utmärkt tygkvalitet för känslig barn- och babyhud. Används t.ex. till babyfiltar.Värmeisolerande effekt.

Flanell

- Bomullsflanell är ett underbart mjukt vävt tyg till bla. de klassiska flanellskjortorna eller de mjuka pyjamas och nattkläder för svala nätter. Materialet är ruggad på båda sidor det blir därför mycket mjukt. Flanell kan även tillverkas med ull. Flanell kommer från ett keltiskt ord för ull som är lätt ruggat som är vävt tyg med mjuk men oöm yta, oftast tillverkad av bomull eller ull. Väven är vanligen en 3- eller 4-skaftad kypertväv.

Fodertyg

- Tillverkas i många olika kulörer för att det ska passa kläder och annat som du syr och vill ge det där lilla extra. Kläder med foder är också extra skönt att bära och kan t.o.m ge dina kläder en bättre passform. Tyget är ett vackert och slätt tyg som inte skrynklar så mycket så det är bara fantasin även här som sätter dina gränser med vad du kan göra av fodertyget.

Jogging och Sweatshirt

- Är ett mjukt och lite tjockare elastiskt tyg. Ena sidan har en slätstickad yta och anda sidan borstad eller med pyttesmå  öglor på insidan. Oftast  är det bomull men med elastan i liten mängd som ger det de töjbara, elastisk egenskaperna. Det kan även finnas med en viss mängd polyester i några varianter. Passar bra till mjukis och fritidskläder, huvtröjor s.k hoodies, mössor ,barnkläder shorts mm. Ett bra tyg även för nybörjare.

Jeans / Denim

- Ett fantastiskt tåligt vardagstyg som vi älskar, visst har vi väl alla något denimplagg i garderoben. Det finns olika sorters denim men idag är vi många som älskar det mjuka stretchiga tyget. Denim, jeanstyg, är ett slitstarkt tyg för kläder. Vanligen är varpen blå och vit. Om väven är svart kallas tyget blue-black. Denim är mest känt för att vara det tyg som används i jeans och används också för jeansjackor, klänningar, kjolar och overaller.

Jersey

Stickad kvalitet där man kan se skillnad mellan fram och baksida.

Använd främst  till T.shirs och tunnare kläde. Tyget finns i många färger och nyanser och massor av mönster till både barn och vuxna

Jaquard

- Tyger högkvalitativt tyg. Vackert och elegant. Vare sig om du använder det till kläder eller som möbeltyg. Jacquardtyg har fått namn efter Joseph-Marie Jacquard. Jacquardväv är en typ av komplicerat mönstrad väv. Väven exempelvis damast tillverkas genom att varptrådarna höjs och sänks individuellt exempelvis via en (hålkortsstyrd) jacquardvävstol.

Lakansväv

- Ett lite kraftigare Bomullstyg i mängder av nyanser. Används till så mycket annat än till sängkläder. Bomullstyg som är vävt i tuskaft är något av ett bastyg, billigt och finns i många färger och nyanser. Lakansväv är ett "bas" tyg som kan användas till så mycket. Våra tyger har ett fantastiskt bra pris utan att tulla på kvalitet.

Linne

- Lin tyg är alltid väldigt populärt speciellt på sommaren. Ett naturmateriel som blir bara vackrare med tiden. Du kan sy väldigt mycket av detta materialet, som upplevs som svalkande. Passar utmärkt till klänningar, byxor och blusar. Det har ett fint fall vid klädsömnad. Linnetyget har också en hög vattenuppsugningsförmåga så klassiskt är att använda tyget till kökshanddukar, sängkläder och dukar.

Linne kan med fördel manglas och får då en vacker glans till dukar och servetter. Lin lämpar sig till det mesta när det kommer till hemtextil och klädsömnad. Vårt lin håller hög kvalitet med långa skimrande fibrer och få oregelbundenheter. Fördelarna med linär oändliga, det absolut bästa valet av material när det kommer till hållbarhet. Lin är också smutsavvisande och kan därför med fördel tvättas i lägre temperaturer. Det faktum att lin har en levande struktur som går att påverka gör också att det är ett mycket spännande material att jobba med plus att det blir vackrare och vackrare med tiden. Linne så populärt och användbart, kanske till ett par sommar byxor med härlig vidd i benen, eller gardiner eller kanske stolsöverdrag, Finns i så många fina färger och har en struktur som många gillar.
Linne är ett vävt tyg tillverkat av växtfibrer från lin. Produktionen av linne är mycket arbetsintensiv men har förekommit åtminstone sen 5 000 f. Kr.

Lin används idag förutom till klädsömnad och gardiner även till bordsdukar, prydnadskuddar och gardiner. Det är också vanligt med äldre ofta ärvda kökshanddukar och sängkläder i linne. Linne är också vanligt som underlag för broderier. Historiskt innan den industriella revolutionen var en stor del av de kläder som användes gjorda av linne. Under en period från ca 1800 till 1980 användes majoriteten av linet till brukstyger men idag dominerar användningen till kläder.(Wikepedia)
Linne har hög vattenuppsugningsförmåga, vilket gör det särskilt lämpat till diskhanddukar. Vid mangling får linnefibrerna glans vilket uppskattas för finare bordsdukar och servetter. Andra positiva egenskaper hos linne är att det inte gillas av nattfjärilar och ångrar samt att det krymper nästan inget vid tvätt.

Manchester

- Är ett mycket tåligt och ett slitstarkt tyg. Populärt just nu både i inredning och till kläder. Har genom tiderna använts om arbetskläder och passar därför bra till barnkläder, byxor, jackor. Även gardiner och kuddar fungerat kanske speciellt det finspåriga manchester tyget till. Manchester är en sorts randigt bomullstyg, vävt av tvinnade parallella fibrer. Tyget kallas tunnspårigt eller bredspårigt beroende på avståndet mellan de karaktäristiska ränderna.

Muddväv

-Stretchjesey, stickad kvalitet med stor töjbarthet, elasticitet på bredden Finns i många olika färger för att matchar de olika trikåtygerna. Används oftast som ärmslut eller tröjor och byxlinningar pg a sina elastiska egenskaper, om även gör att mudden inte tappar sin form eller töjs ut.

Muslin

Vävt tyg av 100% Bomull,

Passar både till interiör och kläder,  Har stor krympmån

Plissé

- Även plissering är en tät strykfri veckbildning av tyg, som i huvudsak används till kjoltyg. Vecken formas genom pressning. Plissé passar bra till festkläder som ex klänningar, den klassiska kjolen eller toppar. Är det där extra festliga tyget som skimrar elegant och är så följsamt för din kropp. Mycket vacker fall så det är mycket passande till festklänningar Mjukt och skönt att bära. Många föredrar även sängkläder i satin. Satinbindningen bygger på att knappt syns på tyget, vilket ger ett tätt, slätt men ändå smidigt tyg. I varpsatäng är det varpen som främst är synlig på rätsidan och i är det inslaget som främst syns, den del av textilen som främst är tänkt att synas är då tätare än den andra.[1] Wikipedia Satin är ett extra tättvävt tyg som ger tyget sin lyst och skimmer.

Polyester

- Ett syntetiskt och oljebaserat material. Fibrerna spinns så småningom efter en längre behandling till trådar och vävas till ett tyg. Tyget är inte bra på att ta upp fukt, därför används det ofta till att sy olika sportkläder då man vill att fukten ska ”transporteras” bort från kroppen och inte fastna i plagget. Materialet är mycket tåligt och färgäkta även efter många tvättar. Det uppskattas även för sin förmåga att hålla sig slätt och fint utan att skrynkla.


Punto

- Ett kraftigare mjukt Jerseytyg med stretch och som ger ett fint fall, passar till kjolar, klänningar mm.


Poplin

- Ett tunt och lätt tyg, passar fint särskilt till sommaren. Poplin är ett  tätt-vävt  tyg . Vävt i tekniken tuskaft. Idag görs poplin av bomull, silke eller viskos. Poplin passar bra till klänningar med sitt fina fall, även till skjortor, blusar, toppar och jackor mm. Poplin är slittåligt. Väven har ett finribbat utseende.beroende på vävtekniken där Varp och inslag (värften) har alltid samma grovlek på tråden, men varpen är dubbelt så tät som inslaget. Letar du efter ett lätt, tunt tyg för att utöka din sommargarderob? Då är poplin precis rätt för dig!

Quiltad Jersey

- Den mjuka, quiltade trikån ger en fin textur till de kläder du syr av tyget. Passar till både toppar, tröjor, koftor och till och med  jackor som fodras. En klassisk look med diamantmönstret.

Sammet

- Bara ordet ger en känsla av mjuk lyx! Används till festkläder men också till inredning, gardiner mm. Sammet är ett vävt tyg vars rätsida täcks av en tät kort lugg. Tekniken för att väva sammet är mer än 800 år gammal. Sammet vävdes troligen i Italien redan på 1200-talet. Tyget används mestadels till festplagg och möbelklädsel.

Spets

- Underbara vackra spetstyger,så svåra att motstå! Det finns med stretch och utan. Alltid lika populärt till festkläderna eller varför inte använda som detaljer på andra kläder. Idag när det är så populärt att göra om och Pimpa gamla kläder är spets ett material som ger det där lilla extra spets till festklänningen, toppen eller dekoration till festen!

Softshell

- Är ett mjukare material som är helt vindtätt och ger ett bra skydd mot regn, men det är inte vattentätt som ett traditionellt membran. Passar bra till ytterkläder så härligt med ett tyg som skyddar både mot regn och framförallt vind!

Trikå

- Ett mer behagligt tyg är svårt att hitta! Med trikå är du alltid följsamt och bekvämt klädd. Trikå även kallad jersey är en stickning som ger materialet ett töjbar och flexibel effekt. Detta ger trikån extra trevliga egenskaper såsom lättskött, bekvämt och lättburet. Toppar, T-shirts och klänningar till både barn och vuxna är några av användningsområdena. Behagligt och följsamt tyg i många härliga färger, mönster, passar både till barn och vuxna. Kom ihåg att beställa även mudd om du behöver det i matchande färg. Vi försöker hitta så bra trikåtyg som möjligt och har många OEKO_TEX  märkta textilier bland trikåtygerna.

Tyll

- Är ett tunt genombrutet tyg med sexkantiga maskor. Det kan användas till tusen saker som dekorationer bl.a.. bröllop, maskeraddräkter, ballerinakjolar, slöjor, pyssel, bordsdekorationer, underkjolar till fest och brudklänningar mm. Tillverkad av nylon eller polyester. Finns i flera vackra färger. Tyll kan användas till allt från underkjolar, till festklänningen till stolsdekorationer på bröllopsfesten!

Ull

- Passar fint till ytterkläder p.g.a sin värmande effekt men även till byxor, finare kostymer och kjolar. Ylletyget är oftast gjort av hår från fårets päls. Men även pälsen från andra djur som alpacka, kaschmir, angoraget, lama och kamel används för att göra ylletyger. Ull värmer gott och är även av naturen både smuts och vattenavvisande. Därav perfekt för tex ytterkläder, kappor etc.

Viskos

- Passar bra för klänningar, blusar och byxor. Det har ett fint fall, är luftigt men inte värmande. Fibern är baserad på bomull eller cellulosa. Viskos fibern förekommer i blandningar med bomull, ull, lin eller med andra konstfiber. Viskos ett lättskött tyg med fint fall, och har en slät och ofta lite glansig väv. På grund av sitt utseende så passar den så bra till lite "finare" kläder. Används ofta till blusar, skjortor ,klänningar och kjolar mm.  Fibern är egentligen inte syntetisk utan den kommer från cellulosa dvs nedbrutet och behandlat trä eller ibland bomull och mår bäst av att tvättas på en så låg temperatur som möjligt. Risk för krympning finns.

Velour

- Eller plysch, liknar sammet men är stickat vilket ger god elasticitet. Passar till mycket bla mjuka kläder, lyxiga klänningar, kuddfodral, maskeraddräkter, dukar, inredning och gardiner mm. Ger en lyxig känsla i både klädsel och inredning. Krossad sammet eller plysch kan du klippa till utan att sy kanterna eftersom de rullar ihop sig själva tex till dukar eller annat. Velour eller plysch, ger en lyxig och mjuk känsla!


Läs mer om textilier

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.